Jak se vyrábí čokoláda?

27. března 2008 v 14:31 | Jirka |  Ostatní

Jsem kluk, tak si to nepleťte!!

Přihláška do SONB Tady!
Máte chuť?

Tajemství čokolády:
Čokoláda se vyrábí z plodů kakaovníku, který pochází z Jižní Ameriky. Kakaové boby - semena tohoto stromu - používala aztécká civilizace už před 3000 lety jako platidlo. Kakaovníku se daří i v západní Africe jihovýchodní Asii.
Přeměna kakaových bobů v čokoládu je složitý proces. Nejprve se boby fermentují a suší na slunci a pak se balí do pytlů a dopravují na místo určení. Výrobci čokolády boby po roztřídění a očištění opraží, aby se rozvinula jejich chuť. Pražené se vyloupou a rozemelou.
Teplem při mletí se v kakaových bobech rozpouští tuk a vzniká tučná kakaová hmota s hořkou příchutí. Při výrobě kakaa se většina žlutého tuku neboli kakaového másla v lisu oddělí a zbudou tuhé kakaové pokrutiny. Ty se pak melou a prosívají, až vznikne kakaový prášek.
Do čokoládových výrobků se ke kakaové hmotě přidává cukr, tuk a v případě mléčné čokolády mléko. Jako tuk do čokolády tradičně patří kakaové máslo - diky němu má charakteristickou strukturu a rozplývá se na jazyku. V Evropské unii mají některé členské státy povoleno vyrábět čokoládu obsahující do pěti procent rostlinného oleje. Znalci se však shodují v tom, že čokoláda vyrobená z těchto tuků není příliš kvalitní. V České republice se rostlinný olej nepřidává do tabulkové čokolády, ale pouze do polevové (max. 5 procent).
PS:Mňam, hned bych si dal!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

*K*L*I*K

Sem!

Komentáře

1 itule:) itule:) | Web | 27. března 2008 v 14:31 | Reagovat

ahojik hezů blogís:) dybys chtěla mrkni se sem a hlásni prosíím:) http://klajka93.blog.cz/0803/2-kolo-sonz jsem tam jako itule s betynkou...moc kuju:))

2 w€rushQa w€rushQa | E-mail | Web | 27. března 2008 v 19:26 | Reagovat

mnaaam...dala by som si.xD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama